Ay Isigi Kirmizi Turuncu Yesil Mavi Mor Gri Siyah
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
anasayfa yardim giris kayit
  Dagistanlilar Forumu > Güncel > Gündem > Yalova'da Şeyh Şamil'in heykeli dikiliyor.
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:

Sayfa: [1]   Aşağı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et Okunmadi Say Bu Konuyu Gönder Yazdir
Gönderen Konu: Yalova'da Şeyh Şamil'in heykeli dikiliyor.  (Okunma Sayısı 947 defa)
09 Temmuz 2011, 09:38:09
Üye Bilgileri
Avar-ortatepe-kirec
olokkançi

« :»

Yalova'da Şeyh Şamil'in heykeli dikiliyor.

http://www.sondakika.com/haber-yalova-ya-seyh-samil-heykeli-dikilecek-2834220/

Yalova Belediyesi tarafından Kuzey Kafkas halklarının politik ve dini liderliğini yapmış olan Şeyh Şamil'in heykeli dikileceği bildirildi.

Yalova Belediyesi tarafından Yalova'nın kardeş şehirlerinden olan Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'nin isminin verildiği parka Şeyh Şamil heykeli dikileceği öğrenildi. 1797 ve 1871 yıllarında yaşamış, Dağıstanlı, dini ve politik lider Şeyh Şamil heykelinin açılışının da Yalova'nın kurtuluş yıl dönümü şenlikleri kapsamında 19 Temmuz Salı günü açılacağı öğrenildi.

-ŞEYH ŞAMİL

İmam Şamil, (1797 - Şubat 1871), Kuzey Kafkasya halklarının, Avar kökenli politik ve dini önderi. Kafkas Savaşı'nda Anti-Rus direnişin lideri ve Dağıstan'la Çeçenya'nın 3. imamı (1834-1859). Şeyh Şamil olarak da anılır.

//////////////////////////

Şeyh Şamil , lazım olsaydı kendi heykelini de , kendinden önceki imamların heykellerinide Dağıstanın her dağına birer tane diktirirdi. Heykel bizim dinimizde olmayan birşey. Şamil müslümanlığın kavgasını vermiş biridir , O Dağıstan için değil , Dağıstanlı ve Çeçenistanlı ve bütün Kafkasyalı müslümanlar için savaşmış biridir. Öyleyse bu adamı müslümanların derdi ile alakalanan kişilere bırakınız. Perhize gidiliyorsa lahana turşusu neden yeniyor anlayamıyorum. Rasul Hamzat heykeli dikebilirler , Rasul heykeli severdi. Ayrıca Mahaç'ın heykeli , veya rasulden başka herhangi bir Dağıstanlı şair , veya Dağıstan'ın sembolü bir kartal figürü heykeli dikilebilir... Şeyh Şamil'in heykelini dikmek o adamın kavgasını anlamamak , şekilcilikte kalmak demektir. Yalova'da Şamil'in kavgasını güttükleri için terkedilmiş muhacir Çeçen kamplarının haberleri bize kadar ulaşıyorken... bu bence yanlış. Şamil'in anlatılması gerek , davası kavgası anlatılmalıdır.  Heykel bizim kültürümüzde olmayan bir şey. Türklerinde kültüründe yoktur. Heykel cumhuriyetin ilk devrinde inkilapların simgeleştirilme aracı oldu.

Şamil'in kendisi simge değildir , kavgası davası bir simgedir. Şeyh Şamil derken , Kafkasya müslümanlarının hürriyet tutkusunu simgeleştiriyoruz. Öyleyse ona ait bir sözün yazılı olduğu bir küçük anıt dikilebilirdi. Dağıstan ile ilgili birşey yapılacaksa  illa heykel dikilecekse kartal iyidir , dağları temsil eden figürler iyidir , Kubaçi kılıçlarını temsil eden bir figür , Dağlıların mücevherat işlemeciliği ve kuyumculuklarından desenler , minyatür Derbent surları , dans eden Dağlı kızlar figürü , veya Dağıstanlılar tarafından iranlı Nadir Şah'ın bozguna uğratıldığı yerde dikilen Vatan anıtının bir minyatürü... neler neler var. Bizde güya Yalova'da aklı selim kişiler var sanırız... Orada özellikle Avarlar bu heykel bahsinde itirazlarını iletsinler , Şeyh Şamil'in güzel bir sözünün yazılı olduğu bir kabartma , ve altına da Dağıstanlıların gururunu okşayacak bir "Dağıstanlı kahraman Şeyh Şamil" yazılsın yeter.
12 Temmuz 2011, 20:06:18
Üye Bilgileri
cemalbudak
Global Moderator
datssi
*

Faydasız İlimden ALLAH`a Sığınırım (İMAM ŞAMİL)

WWW Offline
« Yanıtla #1 :»

hadi hayırlısı

Çakal Gibi Dostum Olacağına Adam Gibi Düşmanım Olsun
24 Temmuz 2011, 19:35:52
Üye Bilgileri
Dagli
datssi

« Yanıtla #2 :»

Yalova Belediyesi tarafından yapılan düzenleme ile adı Mahaçkale olarak değiştirilen park ve bu parka konan Şeyh Şamil Anıtı'nın açılışı gerçekleştirildi.
Çınarlı Park olarak bilinen yere Belediye Meclisi kararı ile kardeş şehir Mahaçkale'nin ismi verilmişti. Bir süredir düzenlemesi devam eden park ve İmam Şamil Anıtı'nın açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törenin açılışında bir konuşma yapan Kuzey Kafkas Derneği Yöneticisi Gökhan Menteş Şeyh Şamil'in sadece bir komutan olmadığını, iyi bir devlet adamı olduğunu da söyledi. Şeyh Şamil'in hayatını anlatan Menteş, "İmam Şamil hayatını Kafkas halklarının özgürlüğü için adamıştır" dedi.
Ardından söz alan Mahaçkale Belediye Başkan Yardımcısı Said Amira ise, "Bizi Dağıstan Mahaçkale Halkı ve belediye başkanlığı adına davet ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Burada Dağıstan'dan gelen Kafkas kökenli kardeşlerimizle bir arada olmaktan çok mutluyuz. İleriki süreçte Mahaçkale ve Yalova arasında birçok proje geliştirip kardeşlik ilişkimizi daha da güçlendirmek istiyoruz" şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından Mahaçkale Belediye Başkan Yardımcısı Said Amira tarafından Yalova Valisi Osman Çapalı, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve protokole Şeyh Şamil rozeti takılırken Belediye Başkanı Koçal'a ayrıca birde altın madalyon hediye edildi. Kuzey Kafkas Derneği Mehmet Aydemir'de Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Belediye Başkan Yardımcılarına birer teşekkür plaketi sundu. Ardından Şeyh Şamil Anıtının açılışını Yalova Valisi Osman Çapalı, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Mahaçkale Belediye Başkan Yardımcısı Said Amira birlikte gerçekleştirdiler. Konuk ekipler ise açılışta sergiledikleri halk dansları gösterileri ile herkesi kendinden geçirdiler.

Чохьол эбел г1адин эркенлъи бокьа.
Цинги г1умруги бук1ине буго гьайбатаб.
Биччанте месед. Бечелъиялъ нуж гуккич1ого
рук1ине. Сундасаго ц1ик1к1ун рокьа.
Г1азуца т1огьал рацарал нек1сиял муг1урул.
Къеркье эркенлъиялъе г1оло.
Рух1 кьун ц1уне гьеб. Гьеб гьеч1они,
Мискинал Маг1арулазе г1умроги.
02 Kasım 2011, 20:37:20
Üye Bilgileri
muratlezgi
Global Moderator
datssi
*

« Yanıtla #3 :»

Uzun zaman sonra askerden izin için Yalova'ya geldim. Birde ne göreyim İmam Şamil heykeli yapılmış. Kimi dernekçiler anlatıyor şöyledir böyledir.  Avar ortatepe kireç adlı arkadaşımın Yalovada hatırlıdığı aklıselim Dağıstanlılar ya toprak oldular yada derneklerden toplumdan uzaklaştırıldılar. Kısa ve açık haliyle küstürüldüler küstüler. Yalova Kafkas Derneği son 10 küsür yıldır şekilcilik ve dansçlığın ötesine geçememiştir.Kaldı ki dernek her türlü çıkar uğuruna Dağıstanlılar'dan Çerkesler'den arındırılmıştır. Gerekli görülen her çıkar için her kesimden insan ile doldurulmuştur. Kültürü bilmeyen fakat dans etmesini bilen bir toplum ne kadar ayakta kalabilir onu dusunmek lazım. Uzatmadan söyleyeyim Onlar İmam'ın değil davasını yaşamayı İmam'ın yolunda bir adım dahi atamazlar. Diblerindeki Çeçen mülteci kamlarına öcü gibi yaklaşan, Yalova Kafkas toplumunda onlarca derneğe emeği geçmiş insan varken gidip siyasi çıkar için siyasileri derneğe fahri başkan yapan bir zihniyet derneğe hakim uzun yıllardır. Gündemi takip edemediğim için üzüldüm. Hakkari Dağlıca da görev yapıyorum internet haliyle bıraz uzağımda ama gördüğüm o ki Dağıstanlılar olarak bıraktığım yerdeyiz....

saygılarımla
04 Kasım 2011, 18:00:54
Üye Bilgileri
bejdal
Global Moderator
datssi
*

kuzgunlar sürüyle, kartallar yalnız uçar

WWW Offline
« Yanıtla #4 :»

Heykelin suretini görseydik keşke Smiley duyarlı arkadaşlara duyrulur.

Бишу к1удияб бечелъи кинаб гу миляталъул, буго дазул мац1 гуна маданияат.

12 Kasım 2011, 16:47:58
Üye Bilgileri
muratlezgi
Global Moderator
datssi
*

« Yanıtla #5 :»

Valla heykelın resmını cekmek ıcın gıttım. Heykeli çektim fakat usb kablomu bulamadığım ıcın suan yukleyemıyorum. Heykelın Imama benzer pek bır yanı yok. Kaldı kı heykel pıslık ıcınde Yalova'yı bilenler bilir Mahaçkale Park(eski Çınarlı Park) denilen yer Çınar ağaçları ile doludur haliyle kuş pisliği eksik olmayan bir yer heykelin her yanı kuş pisliği dolu utandım açıkçası ve duşündüm bumudur verilen değer diye ? İzinde değilde teskerede olsaydım bu iş ile çok uğraşırdım ama sürem kısıtlı ve ben gittikten sonra derrnekçilerin ve dernek yaltakçıların meydanı boş bulacağını bildiğimden pekte bişey diyemiyorum. Ama yakaladğım her dernekçi büyüğe bunu söylüyorum. Tabi büyükler halen içinde azda olsa Dağıstanlılık bulunan büyükler....

saygılarımla
13 Kasım 2011, 02:28:03
Üye Bilgileri
bejdal
Global Moderator
datssi
*

WWW Offline
« Yanıtla #6 :»

ben senin yerinde olsam yıkardım, yıkardım deyince yanlış anlama kırıp dökerdim  Smiley .
Bizim imam Şamile benzer taşlara ihtiyacımız yok. Bizim imam Şamilin yüreği gibi yüreklere ihtiyacımız var.
« Son Düzenleme: 13 Kasım 2011, 02:33:51 Gönderen: bejdal » Logged

13 Kasım 2011, 23:12:15
Üye Bilgileri
muratlezgi
Global Moderator
datssi
*

« Yanıtla #7 :»

gülmek ve ağlamak arasında kalmak sanırım o an yaşadım abi ama söylenecek sözde yok bırak İmam'ın yüreğini o kuşların bile yüreği yok onlarda inan bu yorumlarımızı görseler yüzümüze söylemeye cesaret edemicekleri şeyleri arkamızdan söylerler ama inan Yalova için söylüyorum askerlik bitipte birazda işleri yoluna koyduğumda bişeyler yapmaya uğraşacağım..saygılarımla
16 Kasım 2011, 00:28:50
Üye Bilgileri
muratlezgi
Global Moderator
datssi
*

« Yanıtla #8 :»

Perşembe günü tekrar askerlik için bir süre daha aranızda olmayacağım. Umarım bitiripte tekrar döndüğümde bu heykel ile ilgili durumların üstüne hep beraber gideriz. hepiniz ALLAH'a emanet olun

saygı ve sevgilerimle
31 Ocak 2012, 17:02:29
Üye Bilgileri
bejdal
Global Moderator
datssi
*

WWW Offline
« Yanıtla #9 :»

http://maarulal.ru/ob/383-v-turcii-ustanovili-pamyatnik-imamu-shamilyu.html

http://translate.google.com.tr/translate?sl=auto&tl=tr&js=n&prev=_t&hl=tr&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.rgvktv.ru%2Fnews%2F10044

haber dağıstanda yayınlanmış
« Son Düzenleme: 11 Şubat 2012, 16:48:56 Gönderen: bejdal » Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et Okunmadi Say Bu Konuyu Gönder Yazdir
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Dagistanlilar Forumu
Ay ığı by rallyproco | Powered by SMF 1.1.15.
© 2007, Simple Machines. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!