Ay Isigi Kirmizi Turuncu Yesil Mavi Mor Gri Siyah
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
anasayfa yardim giris kayit
  Dagistanlilar Forumu > Türkiye'de ki Dağıstan Köyleri > Doğu Anadolu Bölgesi > Muş Yağcılar -Yeşilova Beldesi(EVRAN)
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:

Sayfa: [1] 2 3 ... 5   Aşağı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et Okunmadi Say Bu Konuyu Gönder Yazdir
Gönderen Konu: Muş Yağcılar -Yeşilova Beldesi(EVRAN)  (Okunma Sayısı 6109 defa)
25 Nisan 2007, 00:57:37
Üye Bilgileri
avar
Ziyaretçi
« :»

yağcılar kasabasının tarihçesi.

Evran (Yağcılar) Kasabası - MUŞ

- Osmanlı-rus savaşından sonra iki ülke arasında yapılan antlaşmayla Osmanlı Devletindeki Ermenilerin rusya’ya, rusya’daki Kafkas halkının Osmanlı Devletine göç etmeleri kararlaştırılmıştır. Ermeniler göç etmek istememiş ve Osmanlı topraklarında kalmış Kafkas halkı ise göçe zorlanmıştır.
- Dağıstan’dan 1893 yılında yola çıkan kafile Osmanlı topraklarına geldiklerinde ilk olarak Kars’ın Yedikilise köyüne yerleştirilmişler. Bu köyde 1-2 yıl kaldıktan sonra yetkili makamlarca Muş iline getirilmiş Akpınar ve Zoraba köylerine yerleştirilmişlerdir.(Zereng ve Çalbur köylerindeki Dağıstanlıların daha önce geldikleri söyleniyor)
- 1.Dünya savaşında Osmanlı topraklarına saldıran Ruslar Muş’u işgale geldiklerinde Akpınar ve Zoraba köylerindeki Dağıstanlıların tümü Zereng ve Çalbur’dakilerin bir kısmı apar topar köylerini terk ederek kışın dondurucu soğuğuna aldırmadan batıya doğru yollara düşmüş günlerce süren yolculuktan sonra Gaziantepe kadar gelmişler ve Halfeti (urumkale) ilçesi Anaş köyüne yerleştirilmişlerdir. Eski bir ermeni köyü olan Anaş’ta bir süre kalan Dağıstanlılar Fransızların Gaziantepi işgal etmesiyle Anaş köyü boşalttırılmış buraya Fransızlarla gelen Ermeniler yerleştirilmiştir. (Gaziantepin Fransızlardan geri alınmasından sonra Anaş köyü Ermenilerden geri alınmış bu köye Bulgar göçmenleri yerleştirilmiştir.) Anaş’tan ayrılarak doğuya doğru göçe başlayan Dağıstanlılar Urfaya oradan da tekrar Muş’a dönmüşlerdir. 1933 yılında eski bir ermeni köyü olan Evran’a(Yağcılar) yerleştirilmişlerdir. 1933’ten bu yana Evran da yaşayan Dağıstanlılar köy’deki nüfusun çoğunluğuna sahipti. 1980’den sonra Evran’dan göç eden Dağıstanlılar Muş(Merkez) başta olmak üzere Yalova(Çiftlikköy), Bursa(İnegöl), İstanbul, Antalya, Adana illerine yerleşmişlerdir.
- Evran’daki Dağıstanlıların büyük bir çoğunluğunun göç etmesine rağmen köyümüzde halen 50 hane Dağıstanlı bulunmaktadır, bu rakam köyün 1/5 ini oluşturmaktadır,
- Milli-Manevi değerlerine son derece bağlı olan Evran’daki Dağıstanlıların tümü günlük hayatta avarca konuşmaktadırlar. Dilimizin, Kültürümüzün yok olmaması için gayret sarfeden halkımız üzerlerine düşen görevi yerine getirmektedirler.

Evrandaki Dağıstanlı Kabile isimleri:

-ÇİKASSİYAL (GOHHİLAL)
-ĞODOBERİSSEL
-HHUBARAL
-İHHASSİYAL
-JOROKİSSEL
-KOANHHİDELAL
-MUNİSSAL
-SSOBOLLEL

Kaynak: H.Ubeydullah ATAMAN
=========================================================================================

EVRAN'DAN İLKBAHAR GÖRÜNTÜLERİ

EVRANDAN  SONBAHAN-KIŞ GÖRÜNTÜLERİ

« Son Düzenleme: 08 Şubat 2011, 21:16:33 Gönderen: avar » Logged
30 Nisan 2007, 15:42:30
Üye Bilgileri
Кавказ
bahharçi

Аварцы ®

« Yanıtla #1 :»

Forza Çikkasi   Grin

yaşayan tek kaynakça : Uğba Atsi  Cool

30 Nisan 2007, 21:21:00
Üye Bilgileri
Seyma
datssi

« Yanıtla #2 :»

Verdiğin bilgiler için sağol abi....
Her zaman ki gibi güzel gözüküyor köyümüz...
İnşaallah bir daha görmek nasip olur

30 Nisan 2007, 21:56:13
Üye Bilgileri
Kafkas82
Kafkas82
üye
**

« Yanıtla #3 :»

İşte benim güzel köyüm abi ellerine sağlık bu fotoğrafları çekip bizlere sunduğun için..

Mustafa Hürol
02 Mayıs 2007, 18:49:47
Üye Bilgileri
kafkas77
yeni üye
*

« Yanıtla #4 :»

yapmış olduğunuz site için sizlere teşekkür eder yalovadaki hemşerilerinden selamları iletirim saygılarımla sultaniyeli dağıstanlar

Hüseyin TEKİN
02 Mayıs 2007, 18:58:55
Üye Bilgileri
DaGiSTaNLi
Global Moderator
datssi
*

« Yanıtla #5 :»

Maşallah abim köyünüz bayağı büyükmüş..İnşallah birgün gezmeye gideriz..
02 Mayıs 2007, 19:03:33
Üye Bilgileri
kamakıran
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 :»

aleykümüsselam kafkas77 sultaniyedeki tüm dağıstanlılara bizden de sevgiler saygılar. çalışmalarınızı bekliyoruz.

köyümüz büyük gökhan  herzaman bekleriz. Smiley
03 Mayıs 2007, 01:31:29
Üye Bilgileri
samara
üye
**

hüsna!!!

« Yanıtla #7 :»

bilgiler için teşekkürler sizin köyünüzde güzelmiş Tongue inşallah sizlerin köylerinizide görmek nasip olur..

hüsna han!!
03 Mayıs 2007, 13:40:29
Üye Bilgileri
hatice
datssi

« Yanıtla #8 :»

Arkadaşlar köyümüz bu mevsimde dahada güzelleşecek çünkü laleler çıkmak üzere inşallah o resimleride ben gönderirim.Aslında köyümüz her haliyle çok fotojenik.

03 Mayıs 2007, 15:50:39
Üye Bilgileri
Seyma
datssi

« Yanıtla #9 :»

Allah razı olsun ablacım...
Resimleri bekliyoruz haaa.... Cheesy Cheesy

05 Mayıs 2007, 17:15:05
Üye Bilgileri
haga_yas
yeni üye
*

« Yanıtla #10 :»

merhaba resimler çok güzel bizim köy olduğuna inanamadım bsadece camii başından bu denli güzel görünüyor giriş ve çıkşlardanda çekise çok daha güzel olur onuda ben gönderirim. 
06 Mayıs 2007, 21:44:19
Üye Bilgileri
Seyma
datssi

« Yanıtla #11 :»

Yeni resimler olursa...
Seviniriz Cheesy Cheesy
Aramıza hoş geldin, safalar getirdin...
"haga yas" şimdiden dört gözle bekliyoruz...
Osman abinin de ellerine sağlık tekrar.
« Son Düzenleme: 06 Mayıs 2007, 21:46:31 Gönderen: Seyma » Logged

07 Mayıs 2007, 00:06:54
Üye Bilgileri
MAĞARULAVV_82
yeni üye
*

« Yanıtla #12 :»

KOYUMUZ İYİ GÜZEL HOŞTA BİRAZ ZAMANLA NUFUS YAPISI DEĞİŞMESDİ DAHADA GUZEL OLUCAKTI AMA YİNE HER HALİYLE GUZEL

]http://img10.imageshack.us/img10/8840/img0103hxw.th.jpg[/img][/URL]
16 Mayıs 2007, 16:55:46
Üye Bilgileri
kafkas77
yeni üye
*

« Yanıtla #13 :»

değerli hemşerim bu siteyi açtığına sevindim ama birazdaha resim ve tanıtım olursa bizlerde yalovadan köyümüzü tanırız.ben köye 2 sefer geldim ve her senede gidiyorum ayrıca dedenizide tanıyorum kameraylada çekim yaptım sultaniyede herkeze seyrediyorum.belki moderen olmaya bilir ama insanlığı herşeye bedel balıkları güzel ama berberiniz yaramaz şaka şaka benim canım arkadaşım o hoca yahya amcada bence heryere lazım bir insan ALLAH başımızdan eksik etmesin amin herkeze selamlarımı sunar seçimden sonra görüşmek üzere selamunaleyküm

Hüseyin TEKİN
16 Mayıs 2007, 20:21:37
Üye Bilgileri
ataman
olokkançi

magarulav

« Yanıtla #14 :»

EYVALLAH kardeş gidemesekte bir nebze özlem giderdik.hiç kışın gitmemiştim. karlar altındaki halini ilk kez gördüm. İNŞAALLAH yakın zamanda gitmek nasip olur.
Sayfa: [1] 2 3 ... 5   Yukarı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et Okunmadi Say Bu Konuyu Gönder Yazdir
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Dagistanlilar Forumu
Ay ığı by rallyproco | Powered by SMF 1.1.15.
© 2007, Simple Machines. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!